Happy Harris House

Situated within the Essex greenbelt, the building is set into the sloped site and accessed via a single-track lane offering glimpses of the building as you approach.

 

The new dwelling complements the established qualities of the site and respect the setting within the surrounding area. The house is of contemporary design with simple clean lines and utilises modern materials of predominantly vertical cladding and large areas of render. The building is made up of a number of different elements with varying heights to break up the bulk of the building across the split levels to create a form that merges the house into the landscape.

The thermal mass of the concrete floors and highly insulated SIP panels structure help to maintain an excellent ambient internal temperature. An integrated MVHR heat recovery system ensures the demand for internal space heating is kept to a minimum.

The project was featured on Building The Dream - Series 8 Episode 9: Essex

Photographs by Liane Ryan

1/14

The Sheds

We were commissioned to produce an RIBA Work stages 3-4 drawing package for this Passivhaus project with planning permission having been granted under the exceptional country house rule, paragraph 55 of the National Planning Policy Framework.

 

The design is one that sits low and harmoniously within its landscape, the site being gently sloping which enhances natural light and views in all aspects of the build throughout the predominantly open plan living space, enjoying the exceptional rolling countryside of the North Cotswolds.

1/1

© all rights reserved